Domácí kváskový chléb
Potřebné ingredience
420 g hotového žitného kvasu, 280 g pšeničné chlebové mouky, 210 žitné chlebové mouky, cca 100 ml vody, 2 ČL soli, 1 ČL chlebového koření, 1 ČL drceného kmínu, slunečnicová a dýňová semínka (nebo jiná)
Postup přípravy
Recept:
1) Do nádoby vložit kvásek, mouky (nemusí být chlebové, lze použít i celozrnné), sůl, koření a začít míchat. K míchání používám robota. Pak postupně přilít trochu vlažné vody - nevím, kolik jí dávám, měřím to od oka tak, aby výsledné těsto nebylo příliš tuhé, ale ani příliš tekuté - tak, aby šlo pohodlně např. nabírat lžící. Po chvíli hnětení vhodit semínka a zapracovat je do těsta. Je dobré těsto hníst dlouho, aby se do něj dostalo dost vzduchu.
2) Těsto vyklopím na pomoučený vál, s trochou mouky ho prohnětu, vytvořím bochánek a vložím do sádlem vymazané formy, ve které budu péct chleba (já používám formu na vánočku).
3) Těsto ve formě rukou vymačkám do stran a nechám kynout - nejlépe přes noc na kuch. lince přikryté utěrkou. (Nebo lze chleba zadělat ráno a upéct večer.) U kváskového chleba je třeba dlouhá doba kynutí.
4) Když je chléb nakynutý, potřu ho vodou a vložím do vyhřáté trouby na 230 C. Na dno trouby dám rovněž pekáček s vodou.
5) Po 10 min. snížím teplotu v troubě na 190 C a dopékám cca ještě 35 min.
6) Chléb vyklopím na mřížku a nechám vychladnout.
Chléb uchovávám v chlebníku, zabalený do čisté utěrky - ještě se mi nestalo, že by zplesnivěl - vydržel i týden a byl stále dobrý.
1) Do nádoby vložit kvásek, mouky (nemusí být chlebové, lze použít i celozrnné), sůl, koření a začít míchat. K míchání používám robota. Pak postupně přilít trochu vlažné vody - nevím, kolik jí dávám, měřím to od oka tak, aby výsledné těsto nebylo příliš tuhé, ale ani příliš tekuté - tak, aby šlo pohodlně např. nabírat lžící. Po chvíli hnětení vhodit semínka a zapracovat je do těsta. Je dobré těsto hníst dlouho, aby se do něj dostalo dost vzduchu.
2) Těsto vyklopím na pomoučený vál a s trochou mouky ho prohnětu.
3) Z těsta vytvořím bochánek a vložím do sádlem vymazané formy, ve které budu péct chleba (já používám formu na vánočku).
4) Těsto ve formě rukou vymačkám do stran a nechám kynout - nejlépe přes noc na kuch. lince přikryté utěrkou. (Nebo lze chleba zadělat ráno a upéct večer.) U kváskového chleba je třeba dlouhá doba kynutí.
5) Když je chléb nakynutý, potřu ho vodou a vložím do vyhřáté trouby na 230 C. Na dno trouby dám rovněž pekáček s vodou. Po 10 min. snížím teplotu v troubě na 190 C a dopékám cca ještě 35 min.
6) Chléb vyklopím na mřížku a nechám vychladnout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé